la vida
Door: Tomoko
Blijf op de hoogte en volg Tomoko
07 Mei 2006 | Guatemala, Guatemala-stad
Un elefante se columpiaba... Met de kleuters beginnen we altijd met een half uurtje zingen. Veel liedjes gaan over dieren, zoals een olifant of een schildpad, maar weinig kinderen hebben die dieren ooit gezien. Ook de boeken die we voorlezen gaan vaak over tijgers, apen of giraffen. Maar die beesten kennen ze eigenlijk alleen van een plaatje. In de dierentuin zijn de kinderen nog nooit geweest. Veel te duur natuurlijk.
Daarom was het ook zo fantastisch om eens met de kleuters en eerstejaars een uitstapje naar de dierentuin te maken. Jullie hadden ze moeten zien roepen bij de apen: OE-OE-OE! En als echte aapjes hingen ze dan aan de reling, voor de kooi. En ze begonnen spontaan te zingen bij de olifant (zie liedje hierboven). Het mooiste was toen de olifant ging eten. Terwijl de olifant wat met zijn slurf door het hooi sleepte, vroeg Miguel (6 jaar) beleefd: ´Más por arriba por favor!´ (meer naar boven alsjeblieft). En al die verwonderde gezichtjes bij de giraffen. En grommen dat de kinderen deden bij de leeuwen!
´s Middags kregen we een heerlijke lunch van pollo frito en arroz. En daarna lekker spelen in het gras: koprollen, kruiwagentje, hinkelen en vallen. Hier in de buurt is er geen gras, dus die kinderen vonden het echt prachtig om daar lekker in te rollen.
Met de grotere kinderen gaan we ook nog een excursie doen. Misschien kamperen… Maar dat moeten we nog zien.
Maandag 1 mei hadden we vrij. En dus zijn Sammy, Nele, Veerle en ik twee daagjes erop uit geweest in Monterrico (het mooiste strand dat ik ook heb gezien, met mega heftige golven). Anne was met haar ouders op reis, dus zat ik daar, op koninginnedag in mijn eentje tussen alle Belgen! Gelukkig had ik toevallig een oranje shirt aan en was het tafelkleed van het restaurantje waar we hebben gegeten oranje. En de Belgen maar lachen om de manier waarop ik ´koningin´ zeg. (met een soort j ertussen, in plaats van konin-gin).
Het was een heerlijk weekend, en we zijn allemaal verschrikkelijk verbrand. Wat alle Guatemalteken erg grappig vonden, omdat ze niet begrepen dat dat pijn kan doen! Maar op hun beurt hebben wij ze ook lekker uitgelachen!
Sinds vorige week is namelijk de tijd een uur vooruit gezet. Het is de tweede keer in Guatemala dat dat gebeurt (de eerste keer is het na een week weer teruggedraaid omdat ze het niet begrepen). Dus je begrijpt dat het een grote miscommunicatie was. In Monterrico hadden ze ons beloofd dat we om 1 uur in het hotel konden. Dus toen ik om tien voor half twee vroeg hoe lang het ongeveer nog zou duren voordat we onze spullen daar kwijt konden, zeiden ze doodleuk: ´We hadden toch gezegd om 1 uur?´. Ik: ‘ehm, het is al twintig over 1’. Begint de vrouw te lachen. ‘Ach nee, wij leven hier nog in de oude tijd.’ Op dinsdag kregen we bezorgde kinderen en ouders op het dak. Beginnen de lessen nou om negen of om acht uur? Negen uur nieuwe tijd natuurlijk! Die Guatemalteken begrepen dus niet dat je je klok gewoon een uur moet verzetten. Zelfs als de ouders de kinderen op tijd in de les brachten, vroegen ze nog of de kinderen om vier of vijf uur opgehaald moesten worden. Oude of nieuwe tijd… Zinnen als: ‘Ik moest vandaag al om vier uur opstaan om op tijd op m’n werk te zijn, maar ik mocht wel een uur eerder stoppen’, waren heel normaal de afgelopen week. We hebben ons werkelijk rotgelachen.
Verder hebben we twee weken geleden met de kinderen van reforzamiento meegedaan aan het Festival por la Vida. Het was een feest georganiseerd door Caja Ludica en verschillende groeperingen hier in de buurt die tegen geweld zijn. Dat is namelijk nogal een serieus probleem hier. Dat ik hier niet in de meest veilige buurt van Guatemala woon, dat wisten jullie misschien al. Er zijn hier twee bendes actief en vooral ‘s nachts beheersen die het leven op straat. Letterlijk, want regelmatig schieten ze elkaar dood. Vorige week stond er een reportage in het Belgische tijdschrift Knack (geloof ik), waarin ook heel veel over de bendes werd uitgelegd. Als je als kind te veel op straat hangt, dan maak je grote kans om door een van de bendes ´gecharterd´ te worden. Ze beginnen met kleine opdrachtjes voor kleine bedragen. ´Wil je 5 Quetzal verdienen?’ Als arm kind zeg je daar niet snel nee tegen. En dan gaat het dus mis. Als je uit de bende wil stappen, dan moet je al het geld dat je ooit hebt verdiend terugbetalen. Geen doen dus. Het is echt om heel triest van te worden, en dan ook nog te zien in wat voor omstandigheden de kinderen leven… Wij, de vrijwilligers, zijn behoorlijk veilig op het dak. In al die jaren (toch zeker 15) is er nog nooit iets met vrijwilligers gebeurd. Je moet vooral voorzichtig zijn, en niet na het donker op straat. Vandaar ook dat we blij zijn dat het uur is veranderd. Want nu is het toch zeker tot half acht licht buiten. Mocht je meer willen weten over onveiligheid hier op straat en de bendes, dan verwijs ik jullie graag door naar de website van Sammy en Nele.
www.kwoensj.be.
Als je dan kijkt bij het stukje ‘Festival por la Vida’ dan hebben zij ook iets geschreven hierover.
Op dat festival hebben met de kinderen drie dansjes gedaan. De Macarena, de vogeltjesdans en ‘Racata’. Het publiek schoot echt meteen in de lach toen we begonnen met de tweede dans! Een beetje een kip nadoen, dat is toch belachelijk! Het was een groot succes, want er waren heel veel kinderen en ouders komen opdagen.
Voor verhalen van andere vrijwilligers kunnen jullie kijken op:
Anneinguatemala.waarbenjij.nu
Veerledecoo.waarbenjij.nu
Sinds twee dagen hebben we er weer een nieuwe vrijwilliger bij: Bieke, ook uit Belgie. Nu slapen we dus gezellig met zn drietjes op een kamer! Het is misschien wat krap, maar mensen, (ffft, fft, Billy de B… , mag ik een vraag stellen?, ik wil een borrel alstublieft, porque las mujeres tienen derechos), wat maakt het ook allemaal uit!
Gisteren hebben we een voetvalcompetitie gehouden met heel veel kinderen. Een groot feest, want voetbal is echt sport nummer een hier. (Behalve dat de Guatemalteken niet kunnen voetballen, ze hebben nog nooit meegedaan aan een WK). We hadden allemaal voetbalshirtjes voor die kinderen, en dat maakte het helemaal echt. En ook het volkslied lieten we klinken. En die kinderen allemaal met de hand op de borst meezingen! Het enige waar sommige mensen Holanda van kennen is voetbal: Van Nistelrooy!
Ok, dit was het weer. Mijn veel te lange stukje. Waar jullie veel te lang op hebben moeten wachten. Alleen nog even mijn adres, want mochten jullie mij post willen sturen, dan ben ik daar natuurlijk heeeeel blij mee!
Tomoko Claringbould
Ciudad de Guatemala
Guatemala
Tel: +502 24799061
Liefs, Tomoko xx
ps: ik zet binnenkort veel foto's op de website!
07 Mei 2006 - 21:30
Loeke:
Hey Tommo,hier een berichtje vanuit Wageningen. Fijn om te horen dat je het zo naar je zin hebt. Veel plezier met de kids en de rest en tot mails, groetjes! -
08 Mei 2006 - 05:03
Jim:
Jeeeeee, Tomoko is still alive!!! Haha... Nee, het is echt héél erg gek, hoor, dat ik jou niet zomaar even kan bellen om te vragen of ik naar je toe zal fietsen. Je kan het je niet voorstellen! Ik droom daarom maar vaak van je, zie ik je ten minste nog eens! Gelukkig maak je het goed daar, als je maar niet Vlaams gaat praten als je terugbent!
Geniet! En laat even een keertje weten of je al plannen hebt over een terugticket(verschuiving) of heb je daar nog niet over nagedacht?
Nou, lieve Tomoko, héél erg veel plezier met het verrijken van de levens van vele lieve kindjes daar!!!
Liefs,
Jim -
08 Mei 2006 - 11:30
Wouter:
ik lees dat je je nog steeds vermaakt! das mooi. leuk he kleuters! snap je nu waarom ik juf wil worden!
trouwens in defense voor de guatamalanezenteken, ik snap zomer en wintertijd ook nooit! alleen als ik langer in bed kan blijven dan wil ik het wel begrijpen. zorg dat je het naar je zin heb en vermaak. ik zie je binnenkort wel weer eens verschijnen hier in het veel te mooie en momenteel ongelooflijk zonnige barendrecht! als je bij ons een uurtie op het balkonnetje heb gezeten wil je nooit iets anders meer!!
tot dan!
wouter -
08 Mei 2006 - 15:34
Meer:
Heey Lieve Tommie,
IK HEB JE BRIEF GEKREGEN!
Ik moest zo hard huilen! Ik is je ontzettend. Ik ben al bezig aan een lekker lange brief terug.
Ik ga nu boodschappen doen want ik verga van de honger. Ben trouwens verhuist naar een grotere kamer, maar wel nog in hetzelfde huis!
Je krijgt snel een brief van me!
Knuffel, Merel -
13 Mei 2006 - 21:07
Masé:
Wow, die golven had ik ook wel willen zien...en voelen natuurlijk.
Wat fijn dat je daar met meerdere vrijwilligers bent. Hier is de zomer alweer voorbij, vandaag nog errug warm, morgen wordt het 16 graden.
Ik zal Joris een leuk survivalpakketje MET heimweebrief voor je laten maken, liefs Masé -
14 Mei 2006 - 00:59
Belejeb Ajpu Sej Kablajuj Iq:
no entiendo nada de lo que esta escrito, pero las fotos estan muy bonitas. adios
payasito -
14 Mei 2006 - 16:19
Anne Marie:
Ik kan ook een beetje spaans! Ik heb alles begrepen wat hierboven staat :-) Goed he? Maar weer mooie verhalen, ik wacht met smart op meer!
Veel liefs,
Ann -
26 Mei 2006 - 10:38
Maaike Gerretsen:
He Tomoko,
Op aanraden van Sachi heb ik ook een bezoekje aan je site gebracht. Wat ontzettend leuk om te lezen allemaal!! Volgens mij maak je daar een hele bijzondere en mooie tijd door. Annelies zit trouwens nog relatief gezien in de buurt, zij zit in Ecuador op dit moment. Geniet lekker van je tijd daar!
Liefs, Maaike -
27 Mei 2006 - 19:42
Loeke:
Hey Tommo, ten eerdste natuurlijk heel erg gefeliciflapstaart met je verjaardag van gisteren. Wel vreemd om niet thuis te zijn zeker? Overigens heel erg leuk, al die oud-klasgenootjes: Jim, Anne Marie en zelfs Maaike! Het ga jullie goed allemaal!
Groetjes
Loeke
ps: Tommo, wanneer komt er weer een nieuw bericht?